Jouko Mäki-Lohiluoma Yhden Joukon Yhtye
Jouko Mäki-Lohiluoman Yhden Joukon Yhtye
Entinen seiväshyppääjä, Transitmies Jouko Mäki-Lohiluoma (520 cm v.1981) hyödyntää urheilijan koordinaatiokykyään Yhden Joukon Yhtyeessään. Hän soittaa yksin samanaikaisesti rumpuja (bassorumpu, virveli, ”hi-hat”, aksenttipelti), bassoa, kitaraa, huuliharppua – ja laulaa. Taustanauhoja tai rumpukoneita ei käytetä, vaan homma hoituu polkimilla ja vivuilla, sekä erikoiskitaralla, jossa on myös yksi bassokieli.
Mäki-Lohiluoma aloitti uransa 70-luvun lopulla seurakunnan nuortenilloissa. Tähän mennessä keikkoja on kertynyt yli 4500. Kirkoissa ja kapakoissa, kouluilla, toreilla, festivaaleilla, tanssilavoilla, ihmisten olohuoneissa. Omia pitkäsoittolevyjä Jouko on julkaissut kahdeksan, TV:ssä häntä on nähty viihdeohjelmissa, nuortenohjelmissa, omissa henkilökuvaohjelmissaan, sekä Pikkukakkosessa Herra Heinämäen Lato-orkesterin rumpalina, voimamies Horsmana.
Jouko on tunnettu erinomaisena sanoittajana. Tekstit nojaavat suomalaisen runon perinteeseen huolellisine riimeineen ja kielikuvineen, ja ovat yhtä aikaa vitsikkäitä ja liikuttavia. Lainabiiseinä Yhden Joukon Yhtye soittaa Irwiniä, Juicea, Nurmiota, Hurriganesia, ... itse suomennettua Johnny Cashia, Willie Nelsonia, CCR:ää,...tarpeen tullen onnistuvat valssit ja humpatkin. Lapsille on tietenkin oma ohjelmisto. Voidaan myös avata Live–karaokebaari: Yleisön joukosta tulevat artistit saavat käteensä mikrofonin ja paperille kirjoitetun laulutekstin ja bändi säestää.
Joukon esiintyminen on luontevaa ja sisältää aika paljon lauluihin liittyvää tarinointia. Yhden Joukon Yhtyeen pelkistetty soitto svengaa oikeasti, ja jäsenten välinen yhteissoitto on ehkä tarkinta mitä on kuultu ikinä. Eikä tämä bändi hajoa – ainakaan mihinkään pieneen riitaan.
vaihtoehtoja esityksille:
YHDEN JOUKON YHTYE
YHDEN JOUKON YHTYEEN TANSSIT
YHDEN JOUKON YHTYEEN YLEINEN SEURAKUNTAKONSERTTI
YHDEN JOUKON YHTYEEN LASTENKONSERTTI - Joukon lastenshow´ssa lapsista kootaan oma miniorkesteri minisoittimilla.
Lauluja on kaiken ikäisille, ja lopullinen biisilista syntyy artistin päässä sitten, kun nähdään keitä salissa istuu. Useimmiten kuitenkin lauletaan ainakin Hammasraudoista ja Transitmiehestä. Ja siitä hämmennyksestä, kun huomaa, että oman lapsen kenkä on kokoa 46. Varsinaista uskonnollista julistusta esitys ei sisällä, mutta kirkon portinpielessä notkuillaan koko ajan, ja konsertin jälkeen kuulijan päähän jää soimaan sukupolvesta toiseen kestävä hitti, PJ Hannikaisen ja Immi Hellenin Suojelusenkeli.