Ohjelmatoimiston arki

Hei Sinä! Tervetuloa blogiimme!

Aloitamme yleisön toivomuksesta blogin pidon ja aiheina ovat sekä meidän alan ajankohtaiset asiat ja ilmiöt esiintyjistä, uusista kyvyistä, konkareista, esiintymispaikoista ja viihdealaa läheisesti koskevista asioista. Oikeastaan kaikesta mitä mieleen juolahtaa tämän päivän trendeistä tai muistuu, miten näitä hommia tehtiin joskus muinoin.
Toivomme, että viihdytte tällä päiväkirjamatkalla. Joskus matka voi olla tahmeaa ylämäkeä, mutta kuten pyöräilijät tietävät, nousun jälkeen on vauhdikas alamäki.

Ohjelmatoimiston arki on sekoitus kovaa työtä ja viihdealaa

Kerron aluksi hieman otsikolla ’yleisesti’ siitä mitä teemme.

Viihdeala on perinteisesti mielletty mediaseksikkääksi. Harmi ja pettymys, mutta tämä on aivan perinteistä toimistotyötä, sillä erotuksella, että käymme säännöllisesti katsomassa ja kuuntelemassa mitä erilaisempia esityksiä. Bilebändejä, mentalisteja, taikureita, stand up-koomikoita, lastenohjelmia, revyy-esityksiä, kirkkokonsertteja, sirkustaiteilijoita, oktoberfest-orkestereita, imitaattoreita… Siis todella monipuolista viihdettä, joista näin aikuisen lapsen äitinä minulle nuo lastenohjelma-keikat ovat haasteellisimpia. Kolleegalla on onneksi omasta takaa muutama vapaaehtoinen lapsukainen varmistamaan esiintyjien laatua, ettei tarvitse naapurista lainata.

Koomikot tarjoavat rentoa tunnelmaa ja hersyvää naurua

Koomikoiden katselmukset ovat leppoisimpia keikkoja, niissä voi rentoutua kuuntelemaan ja nauraa höröttää toimistopäivän tylsyys tiehensä. Samalla pitää kuitenkin arvioida myös esitystä minkälaiseen tilaisuuteen se sopii, kuinka esiintyjä saa tilanteen ja yleisön hyppysiinsä, kuinka esitys kantaa, pysyykö intensiteetti setin loppuun saakka. Stand up- koomikot esiintyvät usein komediaklubeilla, joissa on saman illan aikana useita koomikoita ja yksi heistä toimii MC:nä eli illan seremoniamestarina/juontajana. Lyhennys tulee englanninkielisestä sanasta ”Master of Ceremonies”. Näitä lyhenteitä käytetään viihdealalla monissakin yhteyksissä, mutta niistä lisää myöhemmin aina kun eteen sattuvat. Näissä klubi-illoista voisin sanoa, että ne ovat kuin koomikoiden kokoontumisajot. Siinä tilassa esiintyjä on tavallaan omalla mukavuusalueellaan, koska komedia-iltoihin yleisö tulee varta vasten kuuntelemaan stand up-komiikkaa ja on jo valmiiksi orientoitunut kuulemaan hulvattoman hauskaa esitystä, ehtinyt ottaa yhden tai pari rentouttavaa huurteistakin.

Toisin on esim. yritystilaisuudessa tai vaikka henkilöstöjuhlassa, jossa aluksi on johtajan puhe sitten illallinen ja kas! Illan yllätysesiintyjänä on koomikko! Usein vielä niin, ettei kukaan ole juontanut häntä lavalle, niin sanotusti hengennostattajana aplodien ja fanfaarien säestyksellä. Tässä punnitaan esiintyjän taidot ottaa yleisö haltuun ja se pitää tapahtua ensimmäisten sekuntien aikana. Kuulostaako helpolta? Ei todellakaan. Ja sen jälkeen pitää homma tiukasti hanskassa vielä puoli tuntia. No huhhuh! Mutta juuri tämä on sitä esiintyjän ammattitaitoa ja kovaa työtä, jolla kukin esiintyjä on rakentanut usein vuosien aikana oman settinsä niin, että mielenkiinto säilyy esityksen läpi.

Tilaajankin rooli on merkittävä

Kun tilataan esitys, on hyvä huomioida muutamia esityksen onnistumisen kannalta merkittäviä seikkoja. Yleisö sijoitetaan mahdollisimman lähelle lavaa, aivan kuten teattereissakin. Siihen on syynsä, joka ei ole ainoastaan lattian pinta-alan maksimaalinen hyötykäyttö, vaan artistin kontakti yleisöön. Näin esityksestä nautitaan mikrofonin molemmin puolin ja artisti antaa parastaan; sitähän me katsojat odotamme!

Toinen hyvä huomioitava yksityiskohta on, jos salin perällä on drinkkitarjoilu, (joka sinänsä on kannatettava asia) että siellä pistetään ”luukut kiinni” esityksen ajaksi. Näin se takapenkin räpätys ja lasin kanssa tapahtuva hyötyliikunta rauhoitetaan siksi aikaa, että kaikki saavat nauttia tasapuolisesti showsta.

Valmistaudu pikkujoulukauteen – varaa esiintyjät jo nyt!

Kohta on jälleen pikkujoulujen aika ja työpaikoilla pohditaan mikä ohjelma olisi se tämän vuoden pikkujoulujen kohokohta. Tänä vuonna repertuaariimme onkin tullut taas uusia esiintyjiä, kuten komiikkaa, akrobatiaa ja musiikkia Suomi 100 –teemassa. Mikäli pikkujoulujen ohjelma on vielä auki, ota yhteyttä meihin – suunnitellaan teille juuri sopiva ohjelmanumero!

Tarvitsetko tilaisuuteen esiintyjää?

Soita 03 212 2122 tai